Δωρεαν εκδηλώσεις για παιδιά & μεγάλους την Κυριακή 24/4 σε Αθήνα, Θες/κη & Αλεξ/λη.
Την Κυριακή είναι η παγκόσμια Μέρα Fashion Revolution σε 90 κράτη με εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες. Το Fashion Revolution έχει στόχο να δημιουργήσει διαφάνεια στην αλυσίδα παραγωγής στη Βιομηχανία της Μόδας και ξεκίνησε την προσπάθειά του αμέσως μετά την καταστροφή του εργοστασίου κατασκευής ρούχων Ράνα Πλάζα στη Ντάκα, Μπαγκλαντές. Η βιομηχανία της μόδας είναι η 2η πιο ρυπογόνα μετά το πετρέλαιο και ο 2ος κλάδος μετά τη βιομηχανία του σεξ όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι ‘’μοντέρνοι σκλάβοι’’ σε αναγκαστική εργασία.Φέτος οργανώνουμε μια σειρά από ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και μεγάλους σε Αθήνα (στο Ρομάντσο), Θεσσαλονίκη (ΤΟΜS & Κινηματογράφος Ολύμπιον) και Αλεξανδρούπολη (Εθνολογικό Μουσείο Θράκης). Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Σας επισυνάπτω το πρόγραμμα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη:
ΑΘΗΝΑ – ΡΟΜΑΝΤΣΟ Φωτογραφική κάλυψη: Ξανθή Καρακατσούλα, Βίντεο: Παναγιώτης Παρτσάλης,
16:30 – 18:30 Παιδικό Εργαστήρι “Μαμά φτιάχνω το μπλουζάκι μου” Μικροί Γίγαντες
Μια δράση με στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και να τα φέρει κοντά στο σκεπτικό του “Ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου”. Φέρτε μαζί σας ένα παλιό λευκό μπλουζάκι σας να το φτιάξουμε. Με το να δημιουργήσουν το “δικό” τους μπλουζακι τους δίνεται η δυνατότητα να καταλάβουν, να νιώσουν και να βιώσουν την όλη διαδικασία με την ελπίδα οτι θα είναι οι μελλοντικοί ηθικά σκεπτόμενοι πολίτες μας..
16:30 – 19:00 Δημιουργικό Εργαστήρι “Μόδα & Παραγωγή” FairTrade
Στο workshop που θα πραγματοποιηθεί από τη Fair Trade Hellas, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής διαδικασίας των ενδυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και να κατανοήσουν το ρόλο τους σαν καταναλωτές στη διαδικασία παραγωγής ενός ρούχου. Θα μάθουν πώς μπορεί να βελτιστοποιηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία και τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Το workshop απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες.
18:00 – 19:00 Παιδικό Θέατρο «Ο Τομ Τιριτομ και η πολιτεία που ήταν χωρισμένη στα δύο».
Η θεατρική παράσταση οργανώνεται από την ηθοποιό Αριστέα Κοντραφούρη και ονομάζεται «Ο Τομ Τιριτομ και η πολιτεία που ήταν χωρισμένη στα δύο». Το παραμύθι αναφέρεται σε μια χώρα την Ελκαζίνη,όπου για μιαν ασήμαντη αφορμή οι κάτοικοι χωρίζουν τη γέφυρα με τις επτά καμάρες. Τώρα πια, το ποτάμι τους κόβει στα δύο και η Ελκαζίνη χωρίζεται στην Έλκα και τη Ζίνη. Οι κάτοικοι χάνουν τη φωνή τους ή μάλλον καλύτερα επικοινωνούν μεταξύ τους ψιθυριστά. Τα ρολόγια σταματούν και τα πάντα αρχίζουν σιγά σιγά να καταστρέφονται. Ώσπου κάποια στιγμή γεννιέται ο Τομ Τιριτόμ…
20:00 – 21:00 Προβολή ντοκιμαντέρ «Made in Bangladesh, το πραγματικό κόστος των φθηνών μας ρούχων»
21:00 Tokkoi live ‘Stories Untold’, ο Tokkoi μουσικός της electronica/ downtempo σκηνής θα παίξει live την ακουστική version του τραγουδιού του Stories Untold εμπνευσμένο απο το ατύχημα στο Rana Plaza και θα προβληθεί το video clip του τραγουδιού δημιουργία της Αθηνάς Νίκης Ακρίβα
Aκολουθεί το ετήσιο πλέον Closing Fashion Revolution party
16:30 – 22:00 Ανταλλακτικό Παζάρι Ρούχων ‘Swap, don’t shop!’ (Γυναικεία – Ανδρικά – Παιδικά)
Athens https://www.facebook.com/events/1693095757624306/
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – TOMS Τσιμισκή 22 (Κάτω Χώρος), Μουσικές επιλογές: Στελλίνα Τρωιάνου, Φωτογραφική κάλυψη: Πάρις Παρίσης, Photo Booth: Γιάννης Βλαχόπουλος, Βίντεο: Νίκος Μουρατίδης,
11:00 – 15:30 Ανταλλακτικό Παζάρι Ρούχων (Γυναικεία – Ανδρικά – Παιδικά)
12:00 – 15:00 Networking ανάμεσα σε σχεδιαστές, καταναλωτές και fashion revolutionaries
11:00 – 12:00 Παιδικό Ατελιέ (από 5 έως 12 χρονών) «Φτιάξε το δικό σου καλτσοζωάκι!»
Έχετε μονές κάλτσες; Φέρτε τις να την μεταμορφώσουμε μαζί σε ζωάκι. Το ατελιέ εμψυχώνουν οι σχεδιάστριες του Colibri Handmade. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιτότητας.
12:30 – 13:30 Happening «Μόδα & Δημιουργία» (TOMS Πάνω Χώρος)
Α’ Μέρος: Νίκος Γκλαβίνας, σχεδιαστής μόδας Β’ Μέρος: Dress Me Up, Εργαστήρι μόδας για κορίτσια
14:00 – 15:00 Capsule Wardrobe Workshop από την Communicator και Conscious Consumer Γιώτα Ζωγραφάκη. Πώς να χτίσετε μια λειτουργική γκαρνταρόμπα με 30 βασικά κομμάτια, ώστε να μην χρειαστεί να αναφωνήσετε ποτέ ξανά «δεν έχω τίποτα να φορέσω»!
15:30 – 16:30 Παρουσίαση: «Πώς φτιάχνεται η μάλλινη τσόχα;» από την Αλέκα του Colibri Handmade. Γιατί το μαλλί μπορεί να είναι ηθικό, εάν το επιλέξουμε σωστά.
Κινηματογράφος ΟΛΥΜΠΙΟΝ, Πλατεία Αριστοτέλους
17:30 – 18:30 Προβολή ντοκιμαντέρ της ActionAid Hellas ‘Made in Bangladesh’. Επίσημη πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.
Thessaloniki https://www.facebook.com/events/1710180315896816/
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Εθνολογικό Μουσείο Θράκης Video: Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης
12:00 Street Fashion Show. Πεζόδρομος στην Λ.Δημοκρατίας 298 (κέντρο της πόλης)
Στο κέντρο της Αλεξανδρούπολής λίγα μέτρα από το Δημαρχείο θα πραγματοποιηθεί ένα street fashion show με επιλογή ρούχων από διάφορες δεκαετίες από την προσωπική συλλογή της κ.Γιαννακίδου (Founder of ΕΜΘ). Εννιά μοντέλα θα αντιπροσωπεύσουν χαρακτηριστικά fashion statements του προηγούμενου αιώνα και το 10ο θα είναι ένας λευκός καμβάς για το κοινό να μπορεί να διαδράσει μαζί του, αφήνοντας σχόλια για το Fashion Revolution Day. Τα μοντέλα θα εμφανιστούν με ένα λευκό προσωπείο και μια πλαστική σακούλα στο χέρι με μια φωτογραφία από τα θύματα του Rana Plaza και στη συνέχεια θα αποκαλύψουν το πρόσωπο τους και θα ξεκινήσει το show. Στο τέλος τα μοντέλα θα οδηγήσουν το κοινό από το κέντρο της πόλης προς το ΕΜΘ. Στόχος είναι η κινητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού για ολόκληρη την ημέρα που είναι αφιερωμένη στο Fashion Revolution . Σκηνοθεσία: Χαρίκλεια Βουτσά, χορογράφος
12:30 Ανταλλακτικό Παζάρι Ρούχων ‘Swap, don’t shop!’ (Γυναικεία – Ανδρικά – Παιδικά) Εθνολογικό Μουσείο Θράκης 14ης Μαίου 63
18:00- 19:00 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Made in Bangladesh, το πραγματικό κόστος των φθηνών μας ρούχων» που δημιουργήθηκε από την Action Aid Hellas Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.
Θα ακολουθήσει πάρτυ
Alexandroupoli https://www.facebook.com/events/544593889077304/
Ντοκιμαντέρ Action Aid Hellas «Made in Bangladesh, το πραγματικό κόστος των φθηνών μας ρούχων»
Σε όλες τις δράσεις του Fashion Revolution Greece θα προβληθεί σε πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ «Made in Bangladesh, το πραγματικό κόστος των φθηνών μας ρούχων» που δημιουργήθηκε από την Action Aid Hellas με αφορμή την επέτειο τριών χρόνων από την κατάρρευση του εργοστασίου ρούχων Rana Plaza στη Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές. Η κατάρρευση του Rana Plaza προκάλεσε τη μεγαλύτερη βιομηχανική τραγωδία της ιστορίας με περισσότερους από 1.138 θανάτους, περίπου 2.000 τραυματισμούς, ενώ 104 άνθρωποι ακόμα αγνοούνται.
Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και γκρέμισε τη βιτρίνα της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας, καθώς στο Rana Plaza κατασκευάζονταν ρούχα για 31 ευρωπαϊκές, αμερικανικές και καναδικές εταιρείες, κάποιες από τις οποίες είναι ιδιαίτερα αγαπητές και στην Ελλάδα. Η Action Aid, ακριβώς 2 χρόνια μετά, επέστρεψε στον τόπο της τραγωδίας για να ερευνήσει σε ποιά κατάσταση βρίσκονται οι επιζώντες, πώς φτιάχνονται τα ρούχα που φτάνουν στις βιτρίνες των καταστημάτων και τελικά στις ντουλάπες μας και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως καταναλωτές.

Ανταλλακτικό Παζάρι Ρούχων
‘Swap, don’t shop!’ Σε όλες τις πόλεις που θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με αφορμή το Fashion Revolution θα υπάρχει ανταλλακτικό παζάρι ρούχων, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Σκοπός μας είναι να ψάξουμε στη ντουλάπα μας και να βρούμε τους θησαυρούς που κρύβουν και να τους μοιραστούμε. Οδηγίες Χρήσεως: Ελάτε με 1-5 ρούχα και αξεσουάρ που δε σας χρειάζονται πια, Διαλέξτε τα κομμάτια που θέλετε να πάρετε μαζί σας, Όλα τα ρούχα πρέπει να είναι σε καθαρά και σε καλή κατάσταση, Όσα ρούχα μείνουν δωρίζονται σε πρόσφυγες ή ανθρωπιστικά ιδρύματα.

πηγή:https://www.facebook.com/AthinasFashionLoves/photos/a.166085096904694.1073741828.165879490258588/531461383700395/?type=3&theater