pegasus_LARGE_t_209761_107616863_type11498

Το Σαββατοκύριακο 29-30/4 η Τεχνόπολη φιλοξενεί μια μεγάλη γιορτή του κινήματος ηθικής και βιώσιμης μόδας Fashion Revolution, με εκθέσεις, εργαστήρια, ανταλλακτικά παζάρια και πάρτι. Πίσω από αυτό το γεγονός βρίσκεται μια κολεκτίβα με ανατρεπτικό όραμα, που αξίζει να ανακαλύψουμε.

Κείμενο: Γωγώ Καρκάνη

Για δύο ημέρες (29-30/4) η Τεχνόπολη γεμίζει μόδα: μια μόδα που συνδυάζει υποδειγματικά το στυλ και τη λειτουργικότητα με τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ο αθηναϊκός πολυχώρος του Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί ένα πλήθος δράσεων του παγκόσμιου κινήματος ηθικής και βιώσιμης μόδας Fashion Revolution, όπως ανταλλακτικά παζάρια ρούχων και βιβλίων, προβολές ταινιών, εργαστήρια upcycling, εκθέσεις, μουσικές από Djs, παιδικές θεατρικές παραστάσεις και workshops, όλα με ελεύθερη είσοδο. Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν στη διάρκεια του ίδιου Σαββατοκύριακου και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου;

Το Fashion Revolution, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 90 χώρες, δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια με αφορμή το ατύχημα στην Ντάκα του Μπαγκλαντές στις 24 Απριλίου 2013, όπου 1.134 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 2.500 τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε το εργοστάσιο κατασκευής ρούχων Rana Plaza. Στόχοι του είναι η διαφάνεια στην αλυσίδα παραγωγής της μόδας και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε ζητήματα όπως οι εργασιακές συνθήκες των ανθρώπων που φτιάχνουν τα ρούχα μας, η παιδική εργασία και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

«Το μήνυμα του Fashion Revolution είναι “Who made my clothes?”, δηλαδή να αρχίσουμε να διερωτώμαστε από ποια στάδια έχει περάσει το ρούχο που φοράμε», εξήγησε στο Elle.gr η δρ Φιόρη Ζαφειροπούλου, επισκέπτρια λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και συντονίστρια των δράσεων του Fashion Revolution στην Ελλάδα.

Μάλιστα στο πλαίσιο της λεγόμενης Fashion Revolution Week, μέχρι τις 30/4, μπορεί κάποιος να βγάλει φωτογραφία το ταμπελάκι του ρούχου του και να την ανεβάσει στα social media με hashtags το όνομα του brand και το #whomademyclothes. «Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη, τότε, να τον ενημερώσει λεπτομερώς για τη γραμμή παραγωγής που ακολούθησε το προϊόν», εξηγεί η δρ Ζαφειροπούλου. Ωστόσο οι ερωτήσεις δεν χρειάζεται να σταματήσουν μετά το τέλος της Εβδομάδας του Fashion Revolution. «Είναι σημαντικό ο καταναλωτής την ώρα που αγοράζει κάτι να κάνει ερωτήσεις που θα τον βοηθήσουν να μάθει αν ένα προϊόν κατασκευάστηκε με ηθικές και βιώσιμες πρακτικές, για παράδειγμα ποια είναι τα υλικά κατασκευής του ή πού φτιάχτηκε».

pegasus_LARGE_t_209761_107616867_type11498

Με πρόσφυγες και θύματα human trafficking
Οι ιδέες του Fashion Revolution γίνονται ήδη πράξη στο Social Fashion Factory (Soffa), το ελληνικό κοινωνικό εργοστάσιο μόδας που η δρ Ζαφειροπούλου έχει ιδρύσει και διευθύνει. Η νεαρή αυτή γυναίκα, όταν πριν από λίγα χρόνια επέστρεψε από την Αγγλία με διδακτορικό στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, συσπειρώθηκε με ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα (π.χ. δικηγόρους, ειδικούς στην παραγωγή βιώσιμων υφασμάτων και καλλιτέχνες) ώστε να φέρει στη χώρα μας τις αξίες μιας μόδας που δεν επιβαρύνει στο ελάχιστο το οικοσύστημα και η οποία δίνει την ευκαιρία ακόμη και σε άτομα από το περιθώριο να επανενταχθούν στην κοινωνία και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Σήμερα λοιπόν το Soffa συνεργάζεται με άνεργους σχεδιαστές και απασχολεί πρόσφυγες και πρώην θύματα human trafficking, παράγοντας προϊόντα μόδας από 100% βιώσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά, όπως εταιρικά δώρα και επαγγελματικές στολές. Πάνω στην ίδια φιλοσοφία έχει ξεκινήσει και την προσπάθεια αναβίωσης των ελληνικών sneakers Zita Hellas, που σταμάτησαν να παράγονται στα τέλη της δεκαετίας του ’90 (τα πρώτα μοντέλα αναμένεται να βγουν στην αγορά μέσα στις επόμενες μέρες).

Παράλληλα το Soffa παρέχει, μαζί με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξάμηνα εκπαιδευτικά προγράμματα σε όποιον ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στο χώρο της μόδας. «Κάποιος που έχει μια ιδέα και θέλει να τη μετατρέψει σε μια -οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά- βιώσιμη επιχείρηση, απευθύνεται σε εμάς κι εμείς τον καθοδηγούμε βήμα βήμα», διευκρινίζει η δρ Ζαφειροπούλου.

Είτε λοιπόν είστε επαγγελματίας της μόδας είτε απλά λατρεύετε να αγοράζετε όμορφα ρούχα και αξεσουάρ, αξίζει να ανακαλύψετε τις δράσεις του Soffa (soffa.gr, fb page: Social Fashion Factory) και του Fashion Revolution Greece (fb page: Fashion Revolution Greece). Για αρχή, μια βόλτα από την Τεχνόπολη θα σας βάλει στο πνεύμα αυτής της ηθικής και κομψής επανάστασης που συντελείται σε παγκόσμιο επίπεδο.

pegasus_LARGE_t_209761_107616864_type11498

πηγη: http://www.elle.gr/article.asp?catid=24199&subid=2&pubid=130925619&imgid=107616863#selectedimg